marți, 9 aprilie 2013


Cand este cea mai buna zi sa fii parinte
Odata ca niciodata, vinerea la ora 5 dupa-amiaza incepeau glorioasele zile ale libertatii. Puteai sta pana seara tarziu sa faci te miri ce, dimineata nu trebuia sa te dai deloc jos din pat si puteai sa dormi cat vrei la pranz. Si apoi au venit copiii si nu numai ca viata ti s-a schimbat cu totul, dar si saptamana in sine. Nu mai spui TGIF (Thank God Is Friday, pentru cei care nu sunt fani Facebook si abrevieri) la sfarsitul saptamanii, ci "Oh, clatite la 7 dimineata, meci de fotbal la 9, petrecere la 4". Pana duminica seara, esti complet epuizat, iar casa ti-e un dezastru.
A venit vremea sa spui TGIM (Thank God Is Monday), adica sa sarbatoresti intoarcerea ta la lucru si a copiilor la gradinita/ scoala. Ziua de luni este momentul in care iti bei linistit cafeaua si nu mai calci pe nicio piesa de LEGO.
Cu totii avem nevoie sa fim un pic singuri, dar multi parinti se simt vinovati cand pleaca de langa copii. De ce oare? Da, esti cea mai importanta persoana in viata copilului si persoana cu care trebuie sa interactioneze cel mai mult, dar este absolut sanatos si indicat sa dezvolte relatii si cu alte persoane.
Daca ai o dadaca, un unchi, o vecina, o prietena care iti iubeste copiii, da-le sansa sa se imprieteneasca cat mai bine. Este bine pentru tine si si pentru copiii tai.
Cand copiii au sansa de a-si crea legaturi puternice cu alti oameni in afara de proprii parinti, devin mai usor adaptabili, caci sunt expusi mai multor moduri de gandire si de actionare.
Un studiu recent arata cum copiii care au crescut cu mama si cu tata au un IQ mai mare decat cei care au crescut doar cu mama. Ce intelegem de aici? In primul rand, ca doi parinti reprezinta situatia ideala cand vine vorba sa ne crestem copiii, dar si ca influenta mai multor adulti in viata copiilor este benefica.
Un alt beneficiu al celor catorva oare pe care poate ti le iei „liber” de la treburile parintesti este ca iti va fi dor de ei. Si asta este un lucru bun, caci calitatea interactiunilor voastre va creste.
Iti propunem si o lista de alte motive pe care sa le iei in considerare pentru a decide sa te rupi un pic de copii:
  1. Iti vei reincarca bateriile – este relaxant sa faci o baie lunga sau sa te plimbi in parc. Vei fi mai calm.
  2. Ramai fidel propriei personalitati – esti parinte, dar inca iti place sa scrii, sa citesti sau sa faci sport. Iti mentii mintea proaspata.
  3. Vei gandi in liniste.
  4. Vei interactiona cu alti adulti.
  5. Vei avea activitati de oameni mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu